• Hé Scheids

 • Hé Scheids…

  Deze opmerking hoor je vaak over onze velden klinken. Scheidsrechter lijkt niet de meest dankbare taak binnen de vereniging. Vreemd eigenlijk want iedereen weet dat er zonder scheidsrechter geen wedstrijd kan worden gespeeld. Tot en met de JO10 is er een spelbegeleider die de spelers de ruimte geeft om het spel te ontdekken. Alleen bij een duidelijke overtreding grijpt hij of zij in en legt de regels nog eens uit. Maar vanaf de JO11 wordt de wedstrijd al geleid door een scheidsrechter. Voor al deze wedstrijden op zaterdag en zondag, met uitzondering van de wedstrijden in de A-categorie vanaf de JO15, moet SHH zelf scheidsrechters leveren.

  Bij de jongste jeugd is het vaak de leider die de rol van spelbegeleider op zich neemt. Of één van de ouders helpt mee. Maar als de jongens en meiden eenmaal groter worden lukt het tijdens de wedstrijd niet altijd om de rol van leider te combineren met die van scheidsrechter. En ook de meeste ouders hebben dan hun grens bereikt. Want laten we eerlijk zijn, bij de `oudere jeugd’ en de senioren heeft de scheidsrechter in het heetst van de strijd soms een uitdaging.

  Een goede scheids is dus goud waard maar dit vraagt wel om bijzondere kwaliteiten. Allereerst dien je de spelregels goed te kennen. Verder moet je kordaat kunnen optreden bij beslismomenten en daarover communiceren met de spelers, de leiders en niet te vergeten de ouders langs het veld. Een goede conditie om het spel te kunnen volgen is ook van belang. Tot slot is enige affiniteit met het afhandelen van de administratie rond de wedstrijd nodig. Dit laatste wordt gelukkig steeds gemakkelijker. Via een app op de smartphone namelijk, een kind kan de was doen.

  SHH is altijd op zoek naar mensen die de club willen helpen. Er is veel te doen namelijk. Maar clubscheidsrechters zijn onmisbaar! Helaas is het iedere week weer puzzelen om voor al die wedstrijden een scheidsrechter te vinden. Vandaar deze oproep:

  Bent jij die sportieveling met leiderschapskwaliteiten die stevig in de schoenen staat?

  Als je interesse hebt sta je er niet alleen voor natuurlijk. Je mag op kosten van SHH een scheidsrechters cursus volgen en er staan ervaren scheidsrechters voor je klaar om je de fijne kneepjes bij te brengen en te coachen. Na iedere wedstrijd zijn tweeëntwintig spelers dankbaar dat je twee uurtjes van je tijd hebt besteed zodat zij een lekker potje hebben kunnen voetballen. En er staat een drankje voor je klaar als beloning. Zijn dat niet genoeg redenen om je aan te melden? We zien je graag!

  Namens de scheidsrechterscommissie

  Marc Herklots en Maarten Gerrits

   

  Wist je dat je al spelbegeleider (pupillenscheidsrechter) kan worden vanaf twaalf jaar. En verenigingsscheidsrechter (11 tegen 11) vanaf je veertiende!

  Aanmelden? Bel 06 - 52696357 of 06 - 28794846