• ‘Je bent plots interessant voor iedereen’

 • INTERVIEW

  Levi Smans (18) besloot op twaalfjarige leeftijd te vertrekken bij VVV. Vorig jaar keerde hij terug in de Venlose jeugdopleiding. En afgelopen zondag tegen Dordrecht was de kleine middenvelder al de grote man bij de ploeg van Jos Luhukay met het winnende doelpunt.

  DOOR QASIM HAKIM

  VENLO

  Zondag 5 september 2021. Dan gaan de gedachten al snel uit naar de GP-zege van Max Verstappen in Zandvoort. Zo gaat deze dag ook de geschiedenisboeken in. In huize Smans in Herten zullen vader Rob, moeder Judith en zus Noa ergens anders aan denken. In Dordrecht zagen ze hoe hun zoon en broertje Levi diezelfde dag misschien wel symbool stond voor een nieuw begin in voetbalminnend Venlo. De tiener uit Herten schreef in ieder geval voor zichzelf geschiedenis door zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal te maken. De winnende treffer die de eerste uitzege (0-1) van het nieuwe VVV betekende. Het VVV waarin de jeugd volop de kans krijgt.

  Eigen beslissing

  Levi Smans is een speler waar nog nooit iemand van had gehoord. Er was zelfs nog even onduidelijkheid over zijn leeftijd. Hoe oud is Smans nu eigenlijk? „Ik ben achttien jaar. Het staat overal verkeerd. Ik ben toch echt geboren in 2003”, lacht de kleine middenvelder. Bij deze een rectificatie. De leeftijd van zeventien jaar had Smans toen hij terugkeerde bij VVV. Inderdaad, een jaar geleden pas. „Ik heb vanaf mijn negende al drie jaar in de opleiding van VVV gespeeld. Op mijn twaalfde besloot ik te stoppen. De voornaamste reden was dat de jeugdopleiding van VVV en Helmond Sport samen gingen werken. Als ik was gebleven moest ik eerst in Venlo naar school, soms naar Helmond, en dan weer terug naar huis, naar Herten. Dat zag ik echt niet zitten. Mijn ouders lieten me vrij in mijn keuze. Het was echt mijn eigen beslissing.”

  Ik kreeg plots 250 volgverzoeken op mijn Instagram-account en zaakwaarnemers bellen me. Levi Smans

  Als beginnende puber nam Smans al een beslissing met zijn verstand, terwijl zijn hart anders wilde. „Ik heb er om moeten huilen. Toch was het een goed besluit. Het gaf me een rustiger leven.” Smans keerde terug naar de voetbalclub waar hij begon, SHH. „Fortuna en Roda klopten nog aan, maar die afstand was net zo groot als naar Venlo. En de opleidingen zijn ook minder dan die van VVV.” Op zestienjarige leeftijd stond VVV weer op de stoep in Herten met de vraag of Smans een terugkeer zag zitten. „Ik maakte op dat moment de overstap van het VWO naar de HAVO. Ik gaf aan dat ik nog een jaar wilde wachten.”

  Ontplofte telefoon

  VVV was geduldig en benaderde Smans opnieuw. „Jeroen Schepens, de huidige assistent-trainer van het eerste, belde mij. Ik kwam onder hem in de onder 18 te spelen.” En een jaar later staat Smans al in het eerste met een belangrijk doelpunt achter zijn naam. Een verhaal uit een goed jongensboek. „Ja, dat kun je wel zeggen. Ik besef het allemaal nog niet helemaal. Je bent plots interessant voor iedereen. Na de wedstrijd ontplofte mijn telefoon van de appjes en gemiste oproepen. Ik kreeg plots 250 volgverzoeken op mijn Instagram-account en zaakwaarnemers bellen me. Ik blijf er rustig onder. Ik voetbal niet voor alle aandacht.”

  Ondertussen is de populaire Smans gewoon een speler uit de jeugdopleiding van VVV zonder contract. Hij woont vanzelfsprekend nog thuis in Herten bij zijn ouders en gaat bijna iedere dag met de trein van Roermond naar Venlo. Een opleiding volgt hij momenteel niet. „Ik wilde eigenlijk een studie fysiotherapie gaan volgen. Maar ik weet natuurlijk niet wat de toekomst gaat brengen. Ik focus me volledig op VVV.”